Den moderna muslimska kvinnans stil

Det muslimska modet är på väg att erövra världen. Både kända och okända modedesigners har börjat inkludera hijabs och andra muslimska klädesplagg i sina kollektioner. Även de mest traditionella plaggen börjar bli en del av streetmodet i jordens alla hörn. Samtidigt blir klädreglerna allt mildare på den arabiska halvön.

Myterna om muslimska kvinnor är fortfarande många. Sanningen är att de klädkoder som många i västvärlden förknippar med muslimer är regler som enbart kan hittas hos några få extremreligiösa samfund. Till och med i länder som Saudiarabien börjar kvinnor få rättigheten att klä sig som de själva vill. Det börjar också bli mer accepterat att kvinnor på den arabiska halvön bär smink, så länge som produkterna inte innehåller glycerin eller andra orena ämnen. Samtidigt börjar det muslimska modet göra intåg i Europa och USA, och idag är det bara att besöka https://hijabfactory.se/klader/abaya/ för den som vill hitta trendiga plagg som följer ens religiösa övertygelse.

kvinna i lila slöjaDet muslimska modet på frammarsch

När modehuset Dolce & Gabbana lanserade sin kollektion med abayas och hijabs så öppnade det många dörrar. Plötsligt insåg en mängd västerländska designers att det fanns en nästintill outforskad marknad att testa. I samma veva började kvinnor i länder som Saudiarabien och Indonesien att ställa allt högre krav på sina inhemska designers. Idag satsar Indonesien på att bli det muslimska modets mecka, och utvecklingen är explosionsartad. Den indonesiska designern Dian Pelangi hoppas på att nå ut utanför det muslimska samhället och även tilltala andra kvinnor som tycker om diskreta plagg som täcker större delen av kroppen.

Ett sätt att motverka utanförskap

I Sverige har Iman Aldebe blivit en frontfigur för det muslimska modet. Hon pekar på att det är en demokratisk rättighet att klä sig i slöja. Samtidigt är hon angelägen att piffa upp modet eftersom hon ser det som en viktig del i integrationsarbetet. Den som klär sig moderiktigt har större chans att bli accepterad på arbetsmarknaden. Aldebe har därför designat slöjor till både brandförsvar och polis.