Parfymens påverkan

Parfym har länge varit på tapeten – från Marilyn Monroes kända citat till frågan vad hon sover i och hon svarar ”Chanel No. 5, of course” fram till idag med parfymer av kända designers, artister och olika säsongstrender.

Vi identifierar oss med hur vi doftar – det speglar vår personlighet, smak och vad vi attraheras av. Det kan dock vara svårt att veta vad man gillar och vill ha och på så vis kan man bli vilsen i parfymdjungeln.

Konsten att hitta rätt parfym

Doftexperten Linda Landenberg menar att olika parfymer varierar i doft beroende på vem som bär den. Detta på grund av att man har olika doftutsöndring, hormoner och ämnesomsättning. För att få en mer stabil doft så som den luktar i flaskan ska man välja en med mindre alkoholmängd.

När man analyserar parfym utgår man från tre varierade noter som innehåller olika typer av doftkällor och styrkor: toppnot, hjärtnot och basnot. Doftkällor är oljor framställda från antingen naturliga eller syntetiska råvaror. Naturliga råvaror är exempelvis mysk och bark. Fruktiga och blommiga dofter är främst syntetiskt framställda och dessa parfymer har oftast en längre hållbarhet. De tre noterna en parfym består av toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Toppnoten är den starka doft man känner när man sprayar på sig en parfym, en kvart senare framträder hjärtnoten som ger parfymen dess karaktäristiska doft. Sist exponerar sig basnoten och är den milda doft som stannar kvar längst på huden, den som vi ibland inte själva känner utan kan känna på våra kläder dagar senare.

Man ska utgå ifrån hur man vill dofta och vad man tycker om och inte lägga fokus på om det är en dam- eller herrparfym. Idag lanseras allt fler unisexparfymer och studier visar att män och kvinnor ofta vill dofta likadant. En klassisk maskulin parfym som http://www.parfym.se/ralph-lauren behöver inte nödvändigtvis bäras utav endast män utan de ”manliga” parfymnoterna försvinner allt mer.

Fysiska och psykiska effekter

4540011-parfymLuktsinnet spelar en stor roll i skapandet av våra känslor. Dofter framkallar begär, minnen och hur vi uppfattar saker. Forskning har gjorts att dofter även påverkar människans samliv och lust att fortplanta sig. Det kemiska ämnet feronomer i parfymer förbättrar vår sexlust.

Parfymen med dess magiska krafter påverkar alltså inte endast den fysiska viljan att dofta gott utan även underliggande psykologiska faktorer.