Många i Sverige besöker kliniker och salonger för att få skönhetsbehandlingar utförda. Men något de kanske inte tänker på är att de står helt utan rättsligt skydd om något skulle gå fel.
Fler och fler göra olika typer av skönhetsbehandlingar, både de som kräver en operation och inte. När intresset för att göra sig snyggare genom behandlingar blivit större, har även utbudet av dem ökat väldigt mycket. I dag finns i princip någon typ av behandling för allt man vill förbättra. Botox för att få slätare hy och få färre rynkor, laserbehandlingar för att ta bort ärr och hår, fillers för att få större läppar och kindben samt en rad olika operationer för att förbättra kroppen på olika sätt.
Den svenska skönhetsbranschen är oreglerad
Men något som många som väljer att genomgå en behandling inte tänker på, är att de i princip inte har något som helst skydd ifall behandlingen skulle gå fel. Sverige har nämligen fortfarande inte någon lag som reglerar skönhetsbranschen, rapporterar Göteborgs-Posten. Konsumentombudsmannen arbetar dock på att få en rättslig reglering för estetiska behandlingar. Hon har bland annat tagit fram ett förslag om att alla som utför dessa skönhetsbehandlingar ska ha tillstånd att göra det. Även att man kan få böter eller fängelsestraff om man bryter mot de regler som sätts upp.
Alla kan utföra riskfulla behandlingar
I och med att det inte finns någon reglering av branschen kan vem som helst utföra behandlingar som är förenade med stora hälsorisker. Det krävs ingen utbildning för de som utför och inte heller finns någon åldersgräns. I dagsläget finns ingenstans man som kund kan vända sig ifall en skönhetsbehandling går fel. Man kan varken skicka in klagomål till Konsumentverket eller Socialstyrelsen. Har ett ingrepp utförts av en läkare finns dock möjligheten att anmäla till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De kan utdela varningar och dra in legitimationer. Men hittills är det ingen läkare som fått sin läkarlegitimation indraget för att hen utfört en felaktig skönhetsbehandling. Det är endast Sverige i Norden som inte har några som helst regleringar och så här ser det ut i de andra länderna:
- I Danmark ska alla som arbetar inom skönhetsbranschen vara registrerade hos Sundhedsstyrelsen. Det finns även regler som styr förutsättningarna för kosmetiska behandlingar.
- Norge har föreskrifter som gäller kirurgiska ingrepp och behandlingar som laser och IPL.