Skönhetsideal och trender

Har vår inställning till skönhet förändrats något under de senaste åren och vad är det som påverkar oss och vårt fokus på det yttre?

 

pexels-photo-27725-largeI alla tider har människan i allmänhet, och kvinnor i synnerhet, strävat efter skönhet. Detta för att det i grunden faktiskt finns en fullt praktisk anledning till det, genom att vara vacker har man en fördel biologiskt och då kanske det är lättare att hitta en partner. Att göra sig vackar har alltså på många sätt varit en naturlig sak, som också har förenat kvinnor. Men givetvis även uteslutit andra. Dock är det viktigt att tänka på att alla tider har sina ideal och att dessa har ändrats väldigt mycket genom åren. Varje enskild kultur har även den egna definitioner kring vad som är att anse som vackert och vad som inte är det. Skönhetsidealen är starkt präglade av sin samtid. Om detta kan man läsa mer om i till exempel denna artikel från Svenska Yle.

Trender inom skönhet

Vad är då populärt inom skönhet i dag? I Dagens Nyheter tar man pulsen på Stockholm. Det är allt från Botox till att ta bort påsar under ögonen som många väljer att göra. Men även nålsticksbehandling på lunchen för att få lyster och ett minilyft utan att behöva göra ett större ingrepp. På www.drtore.com kan man se en hel del behandlingar som just nu är väldigt inne att genomföra, och det behöver inte vara alls särskilt dyrt. Vad är det då för olika skönhetsbehandlingar och ingrepp som det kan vara bra att veta finns därute, jo bland annat:

  • IPL:Tekniken kan användas för hårborttagning, behandling av pigmentfläckar och hudföryngring.
  • Hyaluronsyra: Används i många krämer för att hjälpa huden att ta upp fukt.
  • Fillers:En injektionsbehandling som ska ge volym till läppar, kinder eller till att fylla ut rynkor eller acneärr.
  • Botox:Inom skönhetsbranschen används det ofta för att reducera rynkor.
  • Blow dry: Föning och styling på salong.

I artikel i Dagens Nyheter intervjuas en person som är lite av en skönhetsexpert och vet hur trenden är just nu. Hon säger att vår inställning till skönhet under de senaste året förändrats en del, och troligen på grund av sociala medier som till exempel Instagram. Detta för att vi koncentrerar oss mer på vårt yttre än tidigare – på gott och ont. Men sedan har viljan att förstärka vårt yttres bästa sidor alltid funnits hos människan, ända sedan Cleopatras tid på tronen med sin kajal och karaktäristiska frisyr. Sen blir man inte lycklig bara för att man känner sig vacker, mer om det kan man läsa om här.