Ta hand om torr hy

En torr hy kräver extra omvårdnad och bra produkter som återfuktar på djupet. Genom att tänka på hudtyp i val av produkter och följa en god hudvårdsrutin kan huden hållas frisk. Hudproblem kan bero på olika saker, men med rätt omsorg kan även den torraste hyn räddas.

En bra hudvårdsrutin är viktigt för en frisk och strålande hy. Vid torr hy är det särskilt viktigt att hålla sig till samma rutin och inte byta produkter för ofta. Rengöring morgon och kväll med en mild tvål eller rengöringsmjölk är att föredra. Rengöringsprodukter som löddrar mycket eller innehåller syror bör undvikas då dessa kan irritera en torr hy.

Hudvårdsrutin

För ge huden den näring och fukt som krävs för en torr hy är en bra dagkräm av stor vikt. Innan krämen appliceras är det också bra att använda ett serum som har egenskapen att kunna tränga ner djupare i huden än vanliga krämer. Oavsett hudtyp mår huden även bra av regelbunden exfoliering. Detta gör att döda hudceller ovanpå hudytan, som annars hindrar produkter från att tränga igenom huden, avlägsnas. Det är dock viktigt att inte exfoliera huden för ofta då det kan verka uttorkande på en redan torr hy. Återfuktande ansiktsmasker kan också vara räddningen för en torr hy.

Hudvård anpassad efter hudtyp

I djungeln av olika produkter kan det vara svårt att välja rätt. En enkel regel är dock att alltid välja hudvård efter hudtyp. En torr hy kan bero på att huden inte tillverkar tillräckligt mycket talg för att hålla den återfuktad. Produkter som är anpassade för torr hy innehåller ämnen som återfuktar och håller fukten på plats. Att en hy upplevs som torr kan också bero på yttre omständigheter som torrt väder eller solens strålar. Det är därför särskilt viktigt att ta väl hand om sin hy vintertid och att använda solskyddsfaktor under sommaren. En torr hy är känslig för påfrestningar och bör därför inte utsättas för starka produkter som irriterar.