Vanligare med piratkopior

Det är lätt att bli lockad till att köpa billiga varor på nätet. För vem vill inte ha en designerväska till ett mycket billigare pris? Problemet är bara att det kan röra sig om en piratkopia som är framställd på ett olagligt sätt.

438753-colorful-handbags

Vi har tidigare skrivit om att det är smart att handla märkesvaror på nätet eftersom de ofta är lite billigare där.

”Numera finns det möjlighet att köpa kläder, smink och parfymer online, vilket gör att man också kan komma ner i priser.” Läs mer.

Uppmärksam på kopior

Men alltid när man handlar på nätet bör man vara uppmärksam på piratkopior och det här gäller specifikt för märkesvaror. Det är nämligen så att piratkopior har blivit ett växande problem på den svenska marknaden, skriver Sydsvenskan. Förra året stoppade Tullverket piratkopierade artiklar till ett värde av fyrtio miljarder kronor och mätt i artiklar var detta runt 100 000 kopior. Självklart är piratkopiorna inte bra för att konsumenten inte får den riktiga produkten men det ligger större problem bakom detta. Framförallt är det så att det finns en moralisk aspekt eftersom de människor som investerat i och arbetat fram designen inte får betalt. Men det handlar också om att piratkopiering ofta är organiserad brottslighet där barnarbete inte är ovanligt. Ytterligare något som gör att piratkopior är riktigt dåliga är att de kan vara rent ut sagt farliga. Köper man exempelvis ett läkemedel eller ett livsmedel som är en piratkopia finns risken att den inte är tillverkad på rätt sätt och är giftig.

För att undvika att bli lurad på nätet bör man ta reda på så mycket som möjligt från den sida eller det företag som man handlar från. Något som kan räcka långt är att söka efter andra konsumenters erfarenhet av företaget.